Om Steien Hotel

Et steinkast fra Alvdal togstasjon finner du Steien Hotel og Skydsstation. Hotellet er et av tre gjenværende jernbanehotell i sveitserstil som er i drift.

Steien Hotel er et hotell i Alvdal sentrum ved foten av Tronfjell, og er blitt et populært overnattingssted. Er du på gjennomreise, på besøk i bygda, på tur med jobben, eller reiser med familie og venner er du hjertelig velkommen hos oss.

Vi serverer frokost og middag til våre overnattingsgjester, og vil du bli bedre kjent med Alvdals folkekjære multikunstner Kjell Aukrust (1920-2002), er Huset Aukrust bare ti minutters gange fra hotellet.

Les mer om «mat og drikke»

Historisk jernbanehotell

Steien Hotel og Skydsstation er et historisk hotell som ble bygget på slutten av 1800-tallet. Vi har 12 gjesterom, hyggelige oppholdsrom og en engelskinspirert hage.

Hotellet er rik på historie, og har vært et populært møtested for kunstnere. Blant annet var forfatterparet Hulda og Arne Garborg faste gjester på slutten av 1800-tallet.

Les gjerne mer om historien til Steien Hotel

steien-hotel-alvdal-spisestue-oppholdsrom
En av hotellets stuer
steien-hotel-alvdal-oppholdsrom
Trappene er bevart fra det opprinnelige hotellet.

Steien Hotel nyere tid

I 2010 kjøpte Kristin Heyerdahl og Knut Poppe Steien Hotel av Embret Mellesmo jr., og etablerte selskapet Steia Eiendom AS.

Steien Hotel hadde ikke vært i drift siden 1950-tallet og var svært forfallent. Arkitekt Tor Østvang fra Os ble kontaktet, og begynte det møysommelige arbeidet med å kartlegge bygningen, en kald opplevelse da det var under -20 grader både inne og ute.

Første prioritet var å redde huset, og bruken av bygningen ble ikke bestemt før senere i restaureringsprosessen.

Huset ble rustet opp med bl.a. isolasjon og vannbåren varme. Det ble også gjennomført flere brannsikrings- og lyddempende tiltak samt satt inn en rullestolheis. Alle de gamle vinduene er bevart, og mht. ytre kledning er ca. 70-80% gjenbrukt.

Den varme sommeren 2018 begynte arbeidet med hagen. Familien Poppe Palmer skulle bare hjelpe til, og hadde ingen planer om å flytte til Alvdal. Imidlertid økte interessen for huset og hvordan bygningen skulle formes innvendig, og vipps var de i Alvdal, uten flyttelass, men med nok klær til å utføre sin «sommerjobb» på Steien Hotel og Skyddstation.

Kulturminnefondet – Vern gjennom bruk

Steia Eiendom AS mottok ca. en million kroner fra Kulturminnefondet for å restaurere hotellets fasade. Bygningen er i verneklasse 2 noe som tilsier at fasaden skal framstå som autentisk. Innlandet fylkeskommune støttet også prosjektet med kr. 25.000,-.

Det er en glede for oss at husets opprinnelige funksjon som hotell er bevart. Et hotell generer aktivitet og bidrar til utvikling av sentrum, og det svarer godt til Kulturminnefondets motto om «vern gjennom bruk».

steien-hotel-alvdal-balkong-web
Nyt utsikten på en av hotellets glassverandaer.

Les gjerne mer om Steien Hotel: