Opplevelser og aktiviteter i Alvdal

Det er korte avstander fra hotellet til flotte kultur- og naturopplevelser både sommer og vinter.

Ludvig_Under-Tre-Aukrusbygda

Aukrustbygda

I Huset Aukrust kan du se en rekke av Kjell Aukrust sine kunstverk bestående av tegninger og malerier som bl.a. skildrer hans oppvekst i Alvdal samt hans reiser til Italia. Du kan også besøke Måneraketten med Solan og Luvdig, og i museumsbutikken kan du få kjøpt både bøker, trykk, m.m. fra Aukrusts rikholdige univers. Vi samarbeider med Huset Aukrust, og kan bestille omvisninger for grupper. Museet ligger ca. 10 min. i gangavstand fra Steien Hotel.

Kjell Aukrust,1983, Ludvig var synlig i lysglimtene Gjengitt med tillatelse fra Cappelen og Aukruststiftelsen

bilde fra Livestockfestivalen i Alvdal. Foto av Oddbjørn Haugen

Kulturliv

I Alvdal har vi et allsidig kulturliv, og det arrangeres flere festivaler. Sommerens musikalske høydepunkter er Opera disetra og Livestock- og Kalvstockfestivalen.

Om høsten hyller vi mandelpoteten med egen «Mandelpotetfestival», og det arrangeres også Trontalks, en festival der musikk, filosofi og kunst møtes på en unik måte.

Vi har også vår egen kuldefestival «Vinterfest» i februar, og i mars setter Solan Gundersen kursen mot Sandeggbakken for å arrangere konkurransen «Solan Gundersens vinterleker».

Foto: Oddbjørn Haugen

Bilde av mann på stisykling i Alvdal. Bilde av Urørt

Sykling

Alvdal er et ypperlig utgangspunkt for sykkelturer både om sommeren og høsten. Landskapet er slakt med godt merkede stier og seterveier. Vi har flere lokale aktører som arrangerer pakketurer med utleie av sykler og overnatting både på hoteller og i hytter. Sykkelturer i dette terrenget byr på unike opplevelser, med tanke på natur, kultur og historie.

Foto: urortskiogsykkel.no

Bilde av to jenter på en topp på fottur i Alvdal. Bilde opplevalvdal.no

Fottur

Det allsidige landskapet i og rundt Alvdal gjør det til et flott turområde. Her er turer med ulik vanskelighetsgrad – noe for alle.

Godt merkede stier og veier kan føre deg til en rekke flotte kultur- og seterlandskap, landemerke Jutulhogget og til ulike fjelltopper og fjellvann.

Foto: opplevalvdal.no

Trollius-europaeus-Ballblom-tronsvanglia

Tronsvangen natur- og kultursti

Tronsvangen natur- og kultursti åpnet i 1993. I tillegg til å informere om botanikken langs stien, går turen også gjennom et historisk gruveområde. Blant initiativtagerne til natur- og kulturstien var Olav Gjærvoll, professor i botanikk ved Universitetet i Trondheim.

Gjærvoll var også aktiv politiker, og ble i 1972 Norges- og verdens første miljøvernminister. Gjærvoll vokste opp på Auma – nord for Alvdal – ved foten av Tronfjell hvor han som ung gikk mange turer og kartla fjellfloraen.

Bilde fra Alvdal togstasjon i 1910, fra da det het Lilleelvdal Stasjon

Toget

Steien Hotel ligger et steinkast fra Alvdal togstasjon, og et jernbanehotell må selvsagt oppfordre sine gjester til å ta toget. Det er seks avganger fra Oslo, og fem avganger fra Trondheim fra mandag t.o.m. lørdag. På søndager og helligdager er det noe redusert tilbud.

Ta en dagstur til Røros for å oppleve bergstaden!

Foto: Anno Musea i Nord Østerdalen